Huis van God

Thuis voor mensen

Terug naar David Sies

Column: Toerist of discipel?

Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. Matteus 28:19,20

De komende weken gaan velen van ons weer als toerist op weg. Naar een ander land, andere omgeving, op zoek naar bezienswaardigheden. Of we bezoeken een festival en doen mee aan allerlei activiteiten. Natuurlijk hopen we op mooi weer en onvergetelijke ervaringen. Op reis gaan is iets om naar uit te zien!

Het thema van dit nummer is Op reis. Vlak voor de vakantie denk je dan natuurlijk als eerste aan de reis die je maakt naar je vakantiebestemming. Schrijver Eugene Peterson maakt in zijn boekje Een zaak van lange adem, discipelschap in een snelle maatschappij de link met ons geestelijk leven. Daarin zijn we ook vaak een soort toerist. We bezoeken diensten, gaan naar een festival hier, een goede spreker daar, bidden om hemelse oplossingen voor onze problemen en proberen het gevoel van Gods nabijheid vast te houden.

Geestelijk toerisme

Het is heerlijk en goed om in je geestelijk leven de toerist uit te hangen. Tegelijk weten we dat op reis gaan met Jezus meer is dan geestelijk toerisme, meer dan op zoek gaan naar korte en mooie onvergetelijke ervaringen. Jezus omschrijft het treffend als hij zijn eigen vrienden vraagt om de hele wereld tot Zijn discipelen te maken.

Dat is iets heel anders dan de geestelijke toerist uithangen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf soms liever een toerist ben dan een discipel.

Discipel

Dat kleine woordje discipel (mathétès in het Grieks) betekent leerling. Eigenlijk een gekke gedachte, dat je leerlingen moet maken. Al onze opleidingen zijn er op gericht om een diploma te behalen zodat je min of meer klaar bent met leren. We leiden op tot leraar, niet tot leerling. Toch geeft Jezus ons de opdracht om je hele leven leerling van Hem te zijn. Als je daar goed over nadenkt, is dat ook een soort reis. Een reis die je hele leven doorgaat en waarin we voortdurend groeien en leren in relatie met Hem.

Lijken op Jezus

Dat is iets heel anders dan de geestelijke toerist uithangen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf soms liever een toerist ben dan een discipel. Op zoek gaan naar hoogtepunten kan nogal vluchtig en oppervlakkig zijn, maar wel leuk en makkelijk. Als discipel laat ik me een leven lang vormen en kneden en mag ik gaan lijken op Jezus. Dat vraagt een heel andere houding in mijn leven. Niet makkelijk, maar wel mijn diepste verlangen.

Ben ik toerist of leerling? Wat ben jij?

Ik wil je uitdagen om de komende vakantie daar eens over na te denken.

Hartelijke zegengroet!