Huis van God

Thuis voor mensen

Terug naar David Sies

Column: Diep respect

Zelf houd ik erg veel van kunst. Ik kan genieten van de schilderijen van David Mach, William Holman Hunt, Cezanne, Jean Fouquet, Chagall en ga zo maar door. Ademloos kan ik luisteren naar muziek van Daniel Lanois, Sufjan Stevens, Bon Iver of naar het Gloria van Vivaldi. Wat kunnen mensen mooie dingen maken!

Maar waar moet ik het nu over gaan hebben in dit nummer van Thuis? Wat is interessant om te laten zien? Wat kan ik vertellen over kunst? Om eerlijk te zijn, kwam ik tot de conclusie dat ik een stapje terug wilde doen in dat nadenken. Als je kunst wil begrijpen, als je de drang van mensen wil begrijpen om iets te maken, te bouwen, te laten klinken of samen te stellen, moet je volgens mij bij het begin beginnen. En dat begin is God. Precies zoals het in Genesis staat: 'In het begin schiep God de hemel en de aarde.'

Ademloos onder de indruk

Wat je dan vervolgens leest in dat eerste hoofdstuk is Gods creativiteit. Alles komt uit zijn hand. Licht en donker, water en lucht, bomen en planten in oneindige variaties, dieren op, boven en onder de aarde in allerlei vormen en maten. Wat is God oneindig creatief. Geloven dat God de wereld heeft geschapen is voor mij niet enkel een zakelijke vaststelling of goed christelijk gedachtegoed. Het is voor mij voornamelijk ademloos onder de indruk komen van Gods kunst.

Ik ben, zoals sommigen weten, een groot liefhebber van insecten en reptielen. En vooral die eerste groep dieren kenmerkt zich door ongelofelijke schoonheid en diversiteit. Die zie je als je je er in verdiept. De groep helmcicaden is zo'n voorbeeld van wonderlijk gevormde insecten. In El Salvador heb ik mooie exemplaren mogen spotten. Wat een feest om dit bizarre diertje te bekijken en wat een diep respect heb ik dan voor de kunst van onze Schepper!

Geloven dat God de wereld heeft geschapen is voor mij niet enkel een zakelijke vaststelling of goed christelijk gedachtegoed. Het is voor mij voornamelijk ademloos onder de indruk komen van Gods kunst.

Kleine scheppertjes

Maar het mooie van Genesis 1 is dat het niet stopt bij Gods creativiteit. In vers 26-27 staat: 'Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken.' Als je op je in laat werken wat daar staat, snap je waarom mensen zo creatief zijn en de drang hebben om dingen te ontwerpen, te maken en te beheersen. We lijken op het meest creatieve Wezen van het hele universum. Sterker nog, we zijn gemaakt naar zijn beeld. Waarom ik zo kan genieten van kunst? Omdat kunst mij elke keer weer wijst op de grote creativiteit van God. Blijkbaar was en is het zijn bedoeling dat wij kleine scheppertjes zijn op deze wereld. Dan gaat het niet enkel en alleen om kunst gemaakt door christenen, maar ook de kunst die mensen wereldwijd maken zonder zich bewust te zijn van die geweldige creatieve God naar wiens beeld ze gemaakt zijn. We hebben onze creativiteit, als mens, niet van een vreemde...

Ik hoop dat je gaat genieten van dit nummer waarin mensen op allerlei manieren hun creativiteit laten zien. Heb je nog tijd over? Lees dan Kolossenzen 1:15-20 om onder de indruk te komen van Jezus' betrokkenheid bij de schepping.