Huis van God

Thuis voor mensen

Terug naar David Sies

Boog in de wolken

In een van de vorige nummers schreef ik al over mijn grote liefde voor de natuur. Ik kan onder de indruk zijn van Gods schepping. Ik mag me eindeloos vergapen aan de schoonheid, verscheidenheid en complexiteit van het dierenrijk. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik hoorde dat dit nummer van Thuis helemaal gewijd is aan de natuur!

Kleurenexplosie

Een poosje geleden liep ik op het Hulshorsterzand. Boven de bloeiende heide viel wat regen uit een aandrijvend wolkendek. De rest van de lucht was helderblauw. De zon bescheen de regendruppels en de geboorte van een regenboog was een feit. Een onverwachte kleurenexplosie boven mijn hoofd.

Een regenboog wordt veroorzaakt door breking en weerkaatsing van zonlicht in waterdruppels. Dat is hoe het werkt. Het zíen van een regenboog zorgt echter voor bewondering en maakt iets bij ons mensen los. Vaak te midden van donkere wolken en regen is daar plotseling dat kleurenwonder.

De zon bescheen de regendruppels en de geboorte van een regenboog was een feit. Een onverwachte kleurenexplosie boven mijn hoofd.

Symbool

Het is dan ook niet vreemd dat de regenboog wereldwijd symbool staat voor vrijheid, hoop en diversiteit. Zo zwaaide Thomas Müntzer met een regenboogvlag bij de Boerenopstand in de 16e eeuw en wilde Thomas Paine tijdens de Amerikaanse revolutie neutrale schepen ermee uitrusten. Ook de homobeweging gebruikt de vlag. En misschien herinner je je het regenbooglogo nog van de 'Er is hoop'-actie van Agapè.

Verbond

De oorsprong van de regenboog en haar hoopvolle betekenis ligt natuurlijk in het indrukwekkende verhaal van Noach. Lees het nog maar eens in Genesis 9:8-17. Noach bouwt een ark en overleeft daarmee de zondvloed. Als hij en zijn familie na lange tijd weer met beide voeten op droge grond staan, sluit God een verbond met Noach en de mensheid. Nooit meer zal er zo'n vernietigende vloed als toen komen. God wijst daarbij op de regenboog als het teken van het verbond. Opvallend is dat God dit niet allereerst ziet als teken voor de mensen, maar voor zichzelf : ‘Als Ik de boog in de wolken zie verschijnen, zal Ik denken aan het eeuwigdurende verbond tussen God en al wat op aarde leeft... het verbond dat Ik met alle levende wezens op aarde gesloten heb.’ (vs 16)

De regenboog is een enorm ‘ja’ van God in en aan de natuur en aan alle generaties mensen. Een goddelijk ‘ja’ tegen het leven.

Ja!

De regenboog is dus een enorm ‘ja’ van God in en aan de natuur. De regenboog is een kostbaar ‘ja’ van God aan alle generaties mensen. Een goddelijk ‘ja’ tegen het leven. Wat is dat mooi! Geen ramp in de geschiedenis of in de toekomst kan dat 'ja' van God veranderen. Geen ellende die de mens veroorzaakt brengt dat 'ja' aan het wankelen. Gods belofte staat rotsvast zo lang de aarde er is. Elke keer als ik de regenboog zie, weet ik dat Gods 'ja' ook voor mij is. Hoe donker de wolken ook zijn die op ons afdrijven. Dat ‘ja’ van God zie ik door de hele Bijbel heen, maar ook als ik op een wisselvallige dag over de heide loop en geniet van de boog in de lucht.